És az ajánlások nem csak a tiszta vízre vonatkoznak

views
0%

És az ajánlások nem csak a tiszta vízre vonatkoznak

Valójában meglepő, hogy milyen keveset tudunk a hidratáltság és a hosszú távú egészség kapcsolatáról, tekintve, hogy a víz az egyetlen tápanyag, amely nélkül néhány napnál tovább nem élhetünk (kalóriák, szénhidrátok vagy létfontosságúak nélkül sokkal tovább élhetünk vitaminok). Ennek a tudáshiánynak egy része abból adódik, hogy nincs tudományos egyetértés a fogalmak meghatározását illetően "optimális hidratálást" és nincs tökéletes módszer a folyadékállapot felmérésére. Arról is hiányoznak megbízható adatok, hogy az emberek átlagosan mennyi vizet és összes folyadékot isznak, mivel viszonylag kevés tanulmány értékelte ezt módszeresen.

Az Orvostudományi Intézet 2004-ben frissítette a vízfogyasztásra vonatkozó ajánlásait, és a 19 éves és idősebb felnőttek számára napi 2,7 literben (kb. 11 csésze) és 3,7 literben férfiaknál (kb. 16 csésze) határozta meg a megfelelő bevitelt. Ezek az iránymutatások azonban az Egyesült Államok lakosságának átlagos bevitelét tükrözik, nem pedig a tényleges egészségügyi eredményeken alapuló optimális szükségletet, és mint fentebb említettük, nem elégséges adatokon alapulnak. És az ajánlások nem csak a tiszta vízre vonatkoznak. Magában foglalja az összes italból (beleértve a kávét és teát is), valamint az élelmiszerekből származó teljes folyadékbevitelt. Napi vízszükségletünk körülbelül 20 százalékát gyümölcsök, zöldségek, húsok és egyéb élelmiszerek biztosítják, ami azt jelenti, hogy a legtöbb embernek nem kell naponta 11-16 csésze folyadékot lenyelnie, hogy hidratált maradjon.

A 2010-ben közzétett európai iránymutatások konzervatívabbak. Átlagosan 2 liter teljes folyadékbevitelt javasolnak nőknek (körülbelül 8 csésze), férfiaknak pedig 2,5 litert (körülbelül 11 csésze), ismételten italokból és ételekből. Az egyesült államokbeli és az európai ajánlások közötti eltérés képet ad arról, milyen nehéz az egész populációra kiterjedő hidratációs célokat kitűzni, tekintettel az egyéni szükségletek nagy változatosságára.

Mindkét irányelvcsomag mérsékelt éghajlaton mérsékelt mennyiségű fizikai tevékenységet folytató emberek számára készült. A sportolóknak sokkal nagyobb szükségleteik lehetnek, különösen, ha a szabadban, meleg, párás időben edzenek. Az erős testmozgást végzők extrém körülmények között akár napi 6 liter vizet is veszíthetnek az izzadtság következtében, és ennek pótlására egyenértékű mennyiséget kell inniuk. Ha Ön fitneszrajongó, azt javaslom, hogy tekintse meg az American College of Sports Medicine ajánlásait az edzés előtti, alatti és utáni hidratálásról.

Nem biztos benne, hogy hidratált vagy? Ellenőrizze a vizeletét

A legtöbb ember számára a vizelet színe és térfogata jellemzően jó indikátora a hidratáltsági állapotnak. Ennek az az oka, hogy testünk alkalmazkodik a változó folyadékbevitelhez azáltal, hogy beállítja a vese által termelt vizelet mennyiségét és koncentrációját. Ha a vizelete halványsárga vagy szalmasárga, az jó jele annak, hogy megfelelően iszik. Ha a vizelete sötét színű (mint az almalé), vagy ritkán vizel kis mennyiséget, akkor valószínűleg kiszáradt. De még ezek a módszerek sem 100 százalékig megbízhatóak. Ha kiszárad, de gyorsan iszik nagy mennyiségű vizet, teste sápadt, hígított vizeletet fog termelni, még akkor is, ha a szervezet vízkészletei nem feltétlenül töltődnek fel. Egyes étrend-kiegészítők és gyógyszerek is sötétebb vizeletet okozhatnak a bevételük után néhány órával.

A súlyos kiszáradás súlyos egészségügyi következményekkel jár, de még az enyhe kiszáradás is káros lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a normál, jól hidratált testsúly mindössze 2 százalékának elvesztése hozzájárulhat a fáradtsághoz, a koncentrációs nehézségekhez, a zavartsághoz és a hangulat romlásához. A kiszáradás fejfájást is okozhat, és sok víz ivása néhány órán belül enyhítheti az ilyen típusú fejfájásokat. Egy migrénes betegek körében végzett tanulmány azt találta, hogy napi 1,5 liter extra víz elfogyasztása csökkenti a fejfájás intenzitását és időtartamát, bár nem csökkentette az általuk tapasztalt fejfájások számát. A kiszáradás a vesekövek egyik fő kockázati tényezője is, amely jelenleg 11 felnőttből 1-et érint (a prevalencia az elmúlt 15 évben csaknem megkétszereződött). A sok víz fogyasztása kulcsfontosságú a megismétlődés megelőzésében, különösen a forró nyári hónapokban.

Hogyan tegyük szokássá a hidratálást

Sok ember annyira elfoglalt, hogy alig van idejük enni, nemhogy szünetet tartani egy vízszünetre, és előfordulhat, hogy gyakran órákon át úgy megy, hogy nem oltja szomját. A hidratáltságnak azonban valódi előnyei vannak, többek között segít megőrizni energiáját és összpontosítását, hogy hatékonyabban tudjon működni, ezért fontos, hogy ivási szokásaira a megérdemelt figyelmet fordítsa. Íme néhány egyszerű módszer, amellyel egy kicsit könnyebbé teheti a folyadékkal való feltöltést a nap folyamán:

Mindig hordjon magánál vizespalackot, és ha asztali munkája van, mindig tartson egyet az asztalánál. Ha karnyújtásnyira van egy üveged, nagyon valószínű, hogy eszetlenül kortyol belőle egész nap anélkül, hogy tudatos erőfeszítést kellene tenned. Ha fáradtnak vagy ködösnek érzi magát, igyon egy pohár hideg vizet. A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek azonnal éberebbnek érzik magukat, miután vizet fogyasztanak. Ez egy egyszerű, egészséges módja annak, hogy kilépjünk a déli zuhanásból. Kortyoljon el egy bögre gyógyteát minden este. Ha ezt szokássá teszed, minden egyes nap plusz egy csésze folyadékot adsz a számládra. Ráadásul ez a lazító rituálé csodálatos módja annak, hogy a nap végén levezesse a stresszt. Egyél teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrendet. Vízben gazdag ételek, például zöldségek, gyümölcsök és joghurt fogyasztása automatikusan növeli a folyadékbevitelt. Másrészt a feldolgozott snack ételek, például chipsek, kekszet és pékáruk minimális víztartalommal rendelkeznek.

Ha Ön idős felnőtt vagy gondozója, akkor különösen fontos, hogy ügyeljen a hidratálásra. Az öregedés károsítja a szervezet természetes szomjúsági mechanizmusait, ami megkönnyíti a kiszáradást. Hasznos lehet, ha a nap elején megtölt egy nagy (legalább 1 literes) vizes palackot azzal a céllal, hogy a nap végére kiürítse. A vizes palack fizikai emlékeztető, hogy igyon akkor is, ha nem vagy szomjas.

Fotó: Lawren Lu/Stocksy

Fontos: A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a szerző nézetei és véleményei, nem pedig a mindennapi egészség.

Iratkozzon fel Diéta és Táplálkozási Hírlevelünkre!

A legújabb a diétában & Táplálás

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30

A HMR diéta: súlykezelési terv áttekintése, költség, élelmiszerek és még sok más

Írta: Jessica Migala 2021. április 20

Milyen előnyei vannak a halolajnak a memória szempontjából?

A halban gazdag étrend jót tesz az agynak, és hosszú távon megőrzi a kognitív funkciókat. Az, hogy az étrend-kiegészítők ugyanazt az előnyt nyújtják-e, nagyon sok. . .

Írta: Jessica Migala 2021. április 19

A C-vitamin-kiegészítők 5 előnyei

A C-vitamin rengeteg élelmiszerben megtalálható, de a vitamin nagyobb adagjaival történő kiegészítése további előnyökkel jár.

Írta: Moira Lawler 2021. április 5

7 lehetséges előny, ha fokhagymát ad receptjeihez és ételeihez

A fokhagyma nem csak arra alkalmas, hogy feljavítsa kedvenc ételei ízét – jót tehet az egészségének.

Írta: Jessica Migala 2021. április 1

10 kreatív módszer a quinoával való főzéshez

A quinoa gyakran az egészséges főételek szuperétel-segédje, de ez a mag sokkal többre képes. Inspirációért ne keressen tovább. . .

Erin Palinski-Wade, RD, CDCESM 2021. március 31

12 lehetséges jel, hogy túl sok cukrot eszel

A gyomorrontás, az ingerlékenység és a lomhaság mind figyelmeztetések arra, hogy túlzásba viszed az édes dolgokat.

Írta: Julie Revelant 2021. március 30

10 egészségesebb pörgetés a klasszikus grillezett sajtos szendvicsen

Akár hiszi, akár nem, ezt a tipikusan kényeztető kényelmi ételt egészséges ebéddé vagy vacsorává alakíthatja – anélkül, hogy feláldozná ezt a gazdag, sajtos ízt. Ezek. . .

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 29

10 fehérjedús leves az elégedettségért

Számos egészségügyi előnnyel jár, ha fehérjét viszünk be a leveseinkbe – íme 10 tápláló recept a kezdéshez.

Írta: Lauren Bedosky 2021. március 19

Még több bizonyíték arra, hogy egy napi tojás nem tartja távol az orvost

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a tojás nem tesz jót, ha a hosszú élettartam elősegítéséről van szó, de az eredmények nem ilyen egyszerűek.

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 16"

Elhízottság. Pattanás. Korpa. Szájherpesz. Ezek a problémák gyakoriak, láthatóak és kínosak. De mi a még kínosabb?

A váratlan válasz az izzadságfoltok a ruházaton – legalábbis a Nemzetközi Hyperhidrosis Társaság (IHHS) 2008-as közvélemény-kutatása szerint.

Noha nem mindenki tartja a túlzott izzadást a legrosszabbnak, sokan tapasztalatból tudják, milyen felkavaró lehet az erős izzadás. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia (ADD) szerint közel nyolcmillió amerikai szenved hyperhidrosisban, amely túlzott és tartós izzadást okoz a hónaljban, a kezében, a lábában vagy az ágyékban.

A hyperhidrosis két formája – elsődleges fokális és másodlagos generalizált – közül az első a gyakoribb. Az elsődleges fokális hyperhidrosis diagnózisát akkor állapítják meg, ha hetente legalább egyszer túlzott izzadás történik, amely nem kapcsolódik más egészségügyi prostaline összetevők állapotokhoz. Az állapot gyakran gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődik, és leggyakrabban a kezeket és a lábakat érinti. Bár oka nem tisztázott, az ilyen típusú hyperhidrosis általában családokban fordul elő.

A másodlagos generalizált hyperhidrosis viszont külön egészségügyi állapothoz vagy gyógyszeres kezelési rendhez kapcsolódik. Emiatt az orvos először kezeli a mögöttes problémát, hogy ellenőrizze, hogy ez segít-e enyhíteni az izzadási problémát, mielőtt a hyperhidrosis közvetlen kezelésének lehetőségeit javasolná.

Nem meglepő, hogy a hyperhidrosis mindkét formája növelheti a depresszió és/vagy a szorongás kockázatát a személyben a zavar és a fizikai kényelmetlenség miatt.

Mindennapi élet túlzott izzadásokkal

A hyperhidrosis közvetlenül befolyásolhatja a mindennapi életmódbeli döntéseket is, és a betegségben szenvedők gyakran tanulnak trükköket, hogy minimalizálják az izzadságfoltokat a ruhájukon. Kerülnek bizonyos szöveteket (például szatént vagy selymet); távol tartják magukat a testhezálló ruházattól, sötét színekbe öltöznek, és a nap folyamán gyakran cserélődnek. Néhányan még a ruhájukat is megváltoztatják, hogy megvédjék az izzadságfoltokat.

Volt egy ügyfelem, aki egész testes páncélt varrt neki," mondja Kara Saun, a divattervező és a Project Runway divattervező valóságshow korábbi versenyzője. "Ez az állapot határozottan olyan dolog, amitől az emberek félretesznek, hogy azt mondják: „Értesítenem kell erről, mert úgyis megtudja. ‘" Bár Saun maga nem szenved túlzott izzadástól, mindent megtanult a divatos lét nehézségeiről, ha hiperhidrosisszal kell megküzdenie. "A legtöbb ember, aki ebben a betegségben szenved, nem visel semmi pánt nélküli vagy ujjatlan; dupla és tripla felsőt hordanak… Teljesen megváltoztatja az egész ruhatáradat, és életed minden részére kihat. "

Michelle Vicari zoológus, aki elsődleges fokális hyperhidrosisban szenved, azt állítja, hogy az állapot okozta "szenvedni naponta" amíg megnyugvást nem talált a kezeléssel. "Szakmai életem során mindig azt gondoltam, hogy „nem hallgatnak rám, hanem a nagy izzadsággyűrűimre összpontosítanak”. Nem mennék el a barátaimmal, mert nagyon kényelmetlenül érezném magam. Soha nem mennék be egy [ruházati] boltba anélkül, hogy ne gondolkoznék: “Mennyire fog kijönni a verejtékem ettől?”" Ami még rosszabb, Vicari úgy gondolta, hogy túlzott izzadása olyan dolog, amivel egyszerűen együtt kell élnie. "Mivel még közeli barátaimmal sem beszéltem erről, soha nem jutott eszembe, hogy bármit is tegyek ellene. Megkérdeztem néhány orvosomat, és a válasz mindig valami ilyesmi volt: „Csak meg kell tanulnod ellazulni. ‘"

Sok más állapothoz hasonlóan a nők nagyobb valószínűséggel fordulnak kezeléshez a hyperhidrosis miatt, mint a férfiak, de egy 2007-es ADD felmérés szerint nem túlnyomóan. Az IHHS közvélemény-kutatásában mindössze öt válaszadó közül kettő mondta azt, hogy még akkor is megpróbálna szakemberhez fordulni, ha túlzott izzadást tapasztalna. Doris J. Day, M. D. kozmetikai bőrgyógyász és a New York-i Egyetem klinikai adjunktusa úgy véli, hogy az izzadásról szóló társadalmi tabuk és a kezeléssel kapcsolatos, könnyen elérhető információk hiánya sok embert – különösen nőket – megakadályoz abban, hogy segítséget kapjanak.

Valójában Michelle Vicarinak több mint 10 évbe telt, míg végre megkapta a szükséges megkönnyebbülést. A túlzott izzadás elleni sebészeti gyógyszert reklámozó rádiós reklám arra késztette, hogy tanulmányozza az állapotot és megismerje a lehetséges megoldásokat, ami segített hozzáértő orvost találni.

Túlzott izzadás kezelése

A hyperhidrosis kezelésének kezdeti megközelítése általában izzadásgátlókat foglal magában (akár vény nélkül kapható, akár vényköteles hatású), amelyek kevésbé invazívak és könnyebben hozzáférhetők, mint más lehetőségek. Az izzadásgátlók általában az enyhe és közepes fokú esetekben a legjobbak. Azoknál a betegeknél, akiknél a hyperhidrosist stressz váltja ki, szóba jöhet a szorongás és depresszió elleni orális gyógyszerek alkalmazása is. Ha az izzadásgátló és az orális gyógyszer kombinációja nem csökkenti a verejtékezést, a Botox injekciókat, amelyeket 2004-ben engedélyeztek a túlzott izzadás ellen, hat hónapos időközönként be lehet adni a hónaljba; sok orvos a kezébe, a lábába és az ágyékba is beadja az injekciót (bár az FDA jóváhagyása jelenleg a hónaljra korlátozódik). Azokban az esetekben, amikor az összes lehetőséget kimerítették sikertelenül, a verejtékmirigyek eltávolítása vagy a test izzadását okozó idegi jelek megállítására irányuló eljárások végezhetők a túlzott izzadás végleges megállítására.

Vicari most félévente Botox injekciót kap a hónaljába, amely folyamat blokkolja a verejtékmirigyeit stimuláló vegyszereket. Beszámol arról, hogy a kezelés olyan hatékonyan kezeli túlzott izzadását, hogy még akkor is izzadságmentes marad, ha nem visel dezodort. Ennek a megkönnyebbülésnek a megtalálásához vezető út azonban nem volt könnyű. Vicari elismeri, hogy évek óta egyedül érezte magát a betegséggel, bár a valóság ennek éppen az ellenkezője volt. "Évekig voltak barátaim, akik ugyanazzal a problémával küzdöttek," – mondja, megjegyezve, hogy csak akkor szerzett tudomást közös szorongásaikról, amikor megnyilatkozott saját kezelési sikeréről. Ezt a gyakori forgatókönyvet eltúlozhatja az a félelem, hogy nőtlennek vagy oda nem illőnek tűnik.

Még akkor is, ha a betegek orvoshoz fordulnak a problémával, a probléma körkörösen felmerülhet. Praxisában Dr. Day azt tapasztalta, hogy sok beteg bőrgyógyászati ​​látogatása során utógondolatként említi a verejtékezési problémákat, és gyakran bátorítania kell egy elmélyültebb beszélgetést a témában. Megtanult bizonyos egyértelmű kérdéseket feltenni, mint pl. "Naponta többször átöltözöl?" vagy "Rendszeresen viszel magaddal izzadásgátlót?" hogy segítsenek meghatározni problémájuk súlyosságát. A diagnózis megállapítása után a megfelelő kezelés megtalálása a könnyű rész.

Tudván, milyen nehéz lehet valakinek túlzott izzadási problémáról beszélni, Kara Saun ruhatervező kissé valószínűtlen szószólója lett a hyperhidrosis kezelésének.

Category: Blog
Added on: March 6, 2020